Monday, April 13, 2009

Kosmetiikkapakkausten kierrätys


Blogini pinnallisesta aihepiiristä huolimatta välillä on hyvä pohtia hieman syvällisempiäkin asioita, kuten kierrätystä. Kuten jokainen (toivottavasti!) tietää, kierrättämällä jätteitä hyötykäytetään uudelleen ja tästä syystä niin sanottujen neitseellisten raaka-aineiden sekä energian kulutus vähenee, mikä luonnollisestikin säästää ympäristöä. Kosmetiikkapakkauksetkin kannattaa siis kierrättää, eikä heittää suoraa päätä sekajätteeseen!

Kosmetiikkapakkaukset, jotka ovat täysin tyhjiä, lajitellaan pakkausmateriaalin mukaisesti. Kartonkiset voidepurkkien pakkauslaatikot kuuluvat keräyskartonkiin tai vaihtoehtoisesti energiajakeeseen. Jos kartonkikotelo on päällystetty muovikääreellä, sen voi lajitella energiajakeeseen.

Metalliset purkit kuuluvat keräysmetalliin: esimerkiksi tyhjät ja paineettomat metalliset hiuslakkapurkit sekä muotovaahtotölkit ja vastaavat kuuluvat pienmetallin joukkoon. Jos purkissa on jäljellä hiuslakkaa, se on ongelmajätettä ja kuuluu ongelmajätteen joukkoon.

Lasiset voidepurkit, deodorantit ja vastaavat lajitellaan keräyslasiin. Muoviset voidetuubit, shampoo- ja hoitispullot ynnä muut vastaavat kuuluvat energiajakeeseen. Energiajakeella tarkoitetaan siis polttokelpoista jätettä ja siihen voidaan lajitella kaikki ne muovipakkaukset, joissa on jokin seuraavista tunnuksista:

Huom! PVC-muovi eli 03-tunnuksella merkitty muovi siis EI sovellu energiajakeeseen. Erilaiset pesuainepakkaukset ja vastaavat eivät kuitenkaan ole 03-muovia, joten tästä ei kosmetiikkapakkauksia kierrättäessä tarvitse huolehtia, mutta tulipahan nyt tämäkin mainittua tässä samalla. :)

Sekajätteeseen kuuluvat pakkaukset, jotka sisältävät useaa erityyppistä pakkausmateriaalia. Jos siis pakkaus sisältää muovia ja metallia tai vaikkapa lasia, muovia ja metallia, lajittele se sekajätteeseen. Sekajätteeseen kuuluvat myös purkit, joihin on jäänyt sisälle tuotetta. Myös muut kosmetiikkaa sisältävät materiaalit kuten puhdistuspyyhkeet, pumpulipuikot, vanulaput ja vastaavat kuuluvat sekajätteeseen. Vanhentuneet tai käyttämättömät kosmetiikkatuotteet kuuluvat myös sekajäteastiaan.

Puolityhjät kynsilakkapullot kuuluvat ongelmajätteeseen lakan sisältämien ainesosien vuoksi. Vaihtoehtoisesti kynsilakkapullon voi jättää auki muutamaksi päiväksi niin, että lakan jämät kuivuvat täysin. Kuivaneesta lakasta liuottimet ovat haihtuneet pois, joten kuiva lakka ei enää ole ongelmajätettä vaan sen voi laittaa sekajätteeseen. Kolmas vaihtoehto on notkistaa lakan jämät kynsilakanohennusaineella ja kaataa ne jonkin toisen lakan sekaan. Tällä tavalla voi tehdä omia lakkasävysekoituksiaan, joita kutsutaan usein nimellä Frankenpolish. Tyhjän kynsilakkapullon voi kierrättää normaalisti sen materiaalin perusteella. Myös tyhjän kynsilakanpoistoainepullon voi kierrättää pullon materiaalin perusteella, mutta jos purkissa on jäljellä kynsilakanpoistoainetta se kuuluu viedä ongelmajätteen keräyspisteeseen.

Itselleen sopimattomat tuotteet voi käyttää johonkin muuhun tarkoitukseen kuin mihin tuote on alunperin tarkoitettu. Shampoolla tai hoitoaineella, joka ei sovi itselle, voi myös liukastaa ihon sheivausta varten. Shampoota voi myös käyttää vaikka kylppärin pesuun tai meikkisiveltimien puhdistukseen. Kasvovoiteita voi käyttää jalka- tai käsivoiteina jos voide ei sovi kasvoille. Epäonnistuneet meikkiostokset voi myydä eteenpäin tai kierrättää kavereille sen sijaan, että heittäisi tuotteen roskiin.

Jotta voit kierrättää purnukat mahdollisimman tehokkaasti, käytä tuotteet siis loppuun jotta voit lajitella pakkaukset niiden materiaalien mukaan eikä sinun tarvitse laittaa niitä sekajätteeseen! Jos lähettyvillä ei ole energiajakeen kierrätyspistettä, kokoa muoviset shampoopullot ja vastaavat yhteen pidemmällä aikavälillä ja vie isompi määrä kierrätykseen kerralla.

Jos haluat vähentää pakkausmateriaalien kulutusta, kannattaa myös kurkata esimerkiksi Punnitse ja säästä -tyyppiset liikkeet, joista voi ostaa shampoita, hoitiksia ja pesuaineita omiin purkkeihin.

Vaikka itse olenkin melkoinen kosmetiikankuluttaja verrattuna moniin ja myönnän sen auliisti, pyrin kuitenkin kierrättämään pakkaukset ja siten osaltani toimimaan ympäristöystävällisesti. Toki pakkausten määrä on suuri, mutta toisaalta kulutukseni on muuten tasapainossa enkä ole erilaisten nettitestien mukaan mikään erityinen luonnonvarojen tuhlari. Ehkä siis jatkossakin uskallan nauttia kosmetiikkaharrastuksestani kunhan samalla pidän ympäristötietoisuuden mielessä edes kierrätyksen osalta.

Pussillinen muovipulloja kylppärissäni odottamassa, että vien ne energiajakeen keräyslaatikkoon pihalle.

Tässä vielä linkki Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n sivuille, missä on kätevä luettelo siitä, mikä tuote kuuluu mihinkin kierrätysastiaan. Täältä voi siis tsekata muitakin kuin kosmetiikkaan liittyviä tuotteita, jos jokin mietityttää.

Kuvat täältä ja täältä.

6 comments:

  1. Kiitos perusteellisesta kierrätysjutusta. Aurinkoisia kevätpäiviä!
    -Mia-

    ReplyDelete
  2. Hmmm, muutama asia jäi vielä mietityttämään. Asuinkunnassani sekajätteen on oltava polttokelpoista jätettä, joten uskallanko laittaa muoviset kierrätyskelpoiset purnukat sinne, vaiko metsästänkö niille jostakin muun keräysastian? Kiitos hyvästä ja perinpohjaisesta jutusta!

    ReplyDelete
  3. pitää vielä mainita, että käytetyt vanulaput ja pumpulin voi laittaa biojätteeseenkin. laitan noita yleensä biojätepussin pohjalle, jossa imevät kosteutta ja näinollen auttavat pussia pysymään paremmin kasassa.

    ReplyDelete
  4. Vampira: muovipullot voi laittaa myös sekajätteeseen, ainakin tällaisen kuvan olen saanut netissä olevilta kierrätyssivuilta. Tämän jutun tiedot pohjautuvat siis eri jätelajitteluohjeisiin mitä olen netistä lukenut ja jotka ovat jätehuoltoyhtiöiden tekemiä.

    Anonyymi: Hyvä tietää tämäkin, jätefirmojen sivuilla ei tuota vaihtoehtoa mainittu.

    ReplyDelete
  5. Hei jes, kiitos hyödyllisestä postauksesta. :) Oisko sulla jotain vinkkiä, mihin muualle kasvovettä vois käyttää kuin kasvoille? Hikisen ja nahkean ihon raikastamisen keksinkin jo itse, mutta oisko jotain muuta vielä?

    ReplyDelete
  6. Ainiin, mulla olis vinkki kynsilakkojen tavallisesta poikkeavaan käyttöön: niillä voi tuunata kännykän kuoret. :P Teininä lakkasin paritkin kännykän kuoret hileisillä lakoilla, joita ei olisi tullut kynsissä käytettyä, mutta jotka tekivät kännykästä kivan omannäköisen. Lakkapinta kestikin hyvin. Aika paljon lakkaa niihin toki kului.

    ReplyDelete