Wednesday, June 3, 2009
Pienituloisen meikkiharrastusvinkit / Much cosmetics, not that much money
Siiri kyseli tässä keväällä (pahoittelut vastauksen myöhästymisestä!!), miten minulla on varaa kaikkiin tuotteisiin. Raha-asiani ovat luonnollisesti yksityisasiani, mutta voin myöntää, että olen elänyt useamman vuoden erittäin pienillä tuloilla. Vielä viime vuoteen asti olin opiskelija ja opintotuki+satunnaiset kesätyötulot eivät ole erityisen pullistelevaa pankkitiliä tarkoittava yhdistelmä, kuten moni omasta kokemuksesta tietää. Tällä hetkellä olen työttömänä.
Pienistä tuloista huolimatta olen rakastanut kosmetiikkaa aina ja testannut uusia tuotteita jatkuvasti. Tämä on onnistunut seuraavalla tavalla:
-Priorisointi. Kosmetiikka on minulle harrastus samalla tavalla kuin koriste-esineiden keräily yhdelle tai kalliilla kuntosalilla käynti jollekin toiselle. En osta baarissa kalliita drinkkejä, en käytä merkkivaatteita, en osta kirjoja tai lehtiä vaan hyödynnän kirjaston tarjontaa ja niin edelleen. Budjetistani menee siis ruoan ja muiden pakollisten juttujen jälkeen suurin osa kosmetiikkaan. Tämä ei siis ole mitenkään tavoiteltavaa tai kannustettavaa, kunhan vain totean että itse ostan mieluummin uuden luomivärin kuin sisustustarvikkeita, joten luonnollisesti tämä vaikuttaa siihen paljonko kosmetiikkaa kertyy hyllyihin. Harrastuksensa kullakin. :)
-Hintojen tarkkailu. En yleensä osta tuotetta vertailematta hintoja. Ihan muutaman sentin takia en jaksa tuotetta eri kaupasta hakea, mutta selaan kyllä alekuvastot tarkkaan ja jätän hankintoja myöhemmäksi jos tiedän saavani tuotteen myöhemmin edullisemmin. Esimerkiksi Lorealia ja Lumenea kannattaa ostaa Anttilan "ota 3 maksa 2" -tarjouksista, joita on useamman kerran vuodessa. Vartalovoiteita, suihkugeelejä, deodorantteja ja muita vastaavia koko ajan kuluvia perustuotteita kannattaa hamstrata hieman useampikin kappale kerralla jos sattuu tulemaan vastaan hyvä tarjous.
-Nettitilaaminen on useimmiten vielä edullisemmaksi koituva vaihtoehto kuin tarjouksista ostaminen. Nettitilaaminen on kannattavaa opetella, sillä tuotteen hinnasta voi säästää jopa reippaasti yli puolet kun hankkii sen netistä eikä osta kaupasta. Nettiä hyödyntämällä voi halutessaan testailla selektiivistenkin merkkien tuotteita kohtuullisin hinnoin. Itse tilasin muun muassa jokin aika sitten silmänalusiani varten Estee Lauderin peiteaineen neljällätoista eurolla Ebaysta, joten se maksoi minulle vähemmän/saman verran kuin vaikkapa Lorealin valokynä olisi maksanut marketissa. Myös hiustenhoitotuotteissa netti on ostopaikkana ihan verraton. Tigin Moisture Maniac -hoitoaine on yksi suosikkini, jota olen käyttänyt vuosikausia. Pieni 250 ml purkki maksaa Suomessa noin 22 euroa. Isoja Tween-pakkauksia, joissa on 750 ml shampoo sekä 750 ml hoitoaine, saa noin 40-44 eurolla. En kuitenkaan käytä kuin kyseisen sarjan hoitoainetta, joten en viitsi toistuvasti ostaa tuota Tween-pakkausta, jossa on mukana myös shampoo. Netistä saa tilattua yksittäisiä 750 ml hoitoainepulloja Tigiltä edullisesti, parhaimmillaan olen maksanut 750 millilitran Moisture Maniacistani noin 13 euroa!
-Hinta ei ole tae laadusta. En arvosta selektiivisiä tuotteita sen enempää kuin edullisia merkkejä. Olen testaillut selektiviisten sarjojen meikkejä, mutta harva tuote on vakuuttanut minut niin, että olen päätynyt ostamaan sitä yhä uudestaan. Joitakin suosikkeja minulla toki on, joita ostan yhä uudestaan, mutta montaa niitä ei ole. Jos edullisemmalla merkillä on yhtä hyvin toimiva tuote, käytän sitä mieluummin kuin kallista tuotetta. Ostamalla tuotteet laadun ennemmin kuin brandin tai nätin pakkauksen perusteella päätyy todennäköisesti omistamaan tuotteita useista eri hintakategorioista. Esimerkiksi luomivärien suhteen olen vuosien jälkeen löytänyt omat suosikkini edullisilta merkeiltä (Nyx, Isadora, Loreal) ja olen näihin tyytyväisempi kuin kalliisiin Dioreihin, joita olen myös testaillut laajasti. Itselleen parhaimmat tuotteet löytää kokeilemalla ja jos suosikkeja on paljon edullisemmilta sarjoilta, se tulee tietysti pitemmän päälle yleensä edullisemmaksi kuin jos koko meikkipussi koostuu luksusmerkeistä.
-Edelliseen liittyen suosittelen olemaan ennakkoluuloton ja katsastamaan läpi apteekin valikoimat. Käytin pitkään Garnierin, Lorealin, Nivean ja vastaavien kasvovoiteita, jotka maksavat yleensä sen suunnilleen 10 euroa/50 ml. Muutama vuosi sitten tykästyin kuitenkin apteekin ihonhoitotuotteisiin. Tällä hetkellä lempparivoiteisiini kuuluvat esimerkiksi Humektan sekä Apobasen Hydrogeeli. 100 grammaa Humektania maksaa noin 5 euroa ja 100 gramman tuubi Hydrogeeliä 4,50 euroa. Huomattavasti edullisempia kuin markettivoiteet siis. Myös Aqualan L on edullinen ja monikäyttöinen apteekin perusvoide, jota voi käyttää mm. kuivan päänahan hoitoon, kasvojen puhdistukseen ja kasvoille sekä vartalolle ihon kosteutukseen. Samaan syssyyn voisin mainita vielä markettien vauvatarvikehyllyistä löytyvät vauvojen peppuvoiteet eli Pirkan Lastevoiteen sekä Rainbown Hoitovoiteen, jotka molemmat ovat erinomaisia kasvo/käsi/voiteita ja 75-100 millilitran tuubit maksavat vain pari euroa.
-Jos teet hukkaostoksia, myy tai kierrätä ne. Kaappiin pölyttymään jääneet tuotteet eivät hyödynnä sinua mitenkään, mutta jos myyt itsellesi sopimattomat tai käyttämättä jääneet tuotteet saat takaisin ainakin osan niihin tuhlaamistasi rahoista. Voit myös harrastaa kierrätystä kavereiden kesken: järjestä vaikka kierrätysilta, mihin kukin voi tuoda ne tuotteet, joista haluaisi eroon, ja tehkää sitten vaihtareita keskenänne. Toisen roska voi olla toisen aarre! Itse sain taannoin ystävältäni ihanan Isadoran turkoosin luomiväripaletin, jota olin juuri itse haikaillut ja harmitellut kun sitä ei enää myyty. Vastineeksi ystäväni on saanut minulta mm. kynsilakkoja. Minulla on todella matala kynnys pistää tuotteita kiertoon, en mielelläni säästele tuotteita joista olen yhtään epävarma sen suhteen tuleeko niitä käytettyä vai ei.
-Jos olet pienituloinen ja kampaamohinnat kauhistuttavat, opettele leikkaamaan ja värjäämään hiuksesi itse. Viimeksi kun kävin kampaajalla joitain vuosia sitten, monivärivärjäys + leikkaus pitkiin hiuksiini maksoi reippaat 140 euroa. Kuuden tai maksimissaan kahdeksan viikon välein kampaajalla värjääminen tekee opiskelijalle tai muulle pienituloiselle siis pahimmillaan ison loven kukkaroon. Nykyään värjään hiukseni itse ja olen myös opetellut leikkaamaan niitä. Viime kesänä kokeilin jopa otsista, jonka saksin itselleni. Jos haluaa monimutkaisen leikkauksen tai kovin erikoisia värjäyksiä, itse tekeminen ei välttämättä onnistu kovin hyvin. Tällöin kannattaa suosia erilaisia alennuksia, esimerkiksi kampaaja/parturiopiskelijat saattavat tehdä leikkauksia ja värjäyksiä jo valmistuneita kampaajia edullisemmin. Itselläni saksiminen ei ole vielä johtanut katastrofeihin, koska hiukseni ovat pitkät ja niissä on kerrostuksia - pienet virheet eivät erotu tällaisista hiuksista niin helposti.
Näillä keinoilla olen saanut vähäisemmilläkin tuloilla testattua monia kiinnostavia tuotteita ja hamstrattua toisinaan kohtuuttomankin isoksi painuneen varaston meikkejä ja ihonhoitotuotteita (jota muuten parhaillaan koetan pienentää fiksumman kokoiseksi, tästä enemmän myöhemmin).
Briefly in English:
I have been asked, how I can own so much cosmetics products - how can I afford it? I have to say that I have a really low income and don't have much money. Because of this I can't buy everything I want at the moment I want it. I have learned this tactics which help me to continue my cosmetics hobby:
-Decide what is important for you. Cosmetics are my hobby, so I put money into them. I do not buy books or expensive clothes or something else like that as some people may. Instead I buy cosmetics.
-Compare prices. I love "buy three pay for two" kind of discounts and use them a lot. I also check the prices before I buy something and buy from a store which has the lowest price for the same product. Basic products such as body lotions and deodorants are good to buy from sale, I usually buy several bottles at the same time if the price is low.
-Learn to do Internet shopping. Many products are significantly cheaper in the Internet than in the stores. For example I bought a concealer buy Estee Lauder this spring from the Net which cost me as much as a concealer buy Loreal would have cost me in the store. Internet shopping can save you lots of money and also offer you an opportunity to try out selective brands at a lower expense.
-High price doesn't automatically mean that the product is better. Try out both selective and market makeup in order to find your favourites. I have some favourite products which are from the expensive cosmetic brands, but mostly I'm really happy with less expensive brands - I have found quality products that don't cost much.
-Keep your eyes and mind open! For instance a couple of years ago I became familiar with the great selection of face moisturizers drug stores offer. Now some of my favourite moisturizers are Humektan (approximately 5 euros/100 ml) and Apobase Hydrogel (4,50 euros/100 ml), which cost much less than the regular Garnier/Loreal/Nivea/etc moisturizers which are usually something like 10 euros / 50 ml.
-Sell or swap the items you have but don't like, don't use or which don't suit you. This way the products don't just lay around in your cosmetics bag but you can gain some money or new products instead. Try for example swapping items with your friends: somebody's trash is always somebody's treasure.
-Learn to colour your own hair and how to cut it. In Finland going to hairdressers can cost a lot, so for someone with a low income it can be quite a big money if s/he colours and cuts her/his hair at a salon. I colour my own hair and as my hair is cut in layers and long I can also cut it myself as the model forgives minor mistakes I might make. I have done this for a couple of years now and saved a lot of money.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nuo on hyviä vinkkejä ja itselläni kaikki samat käytössä :) Opiskelijabudjetilla kun täälläkin mennään...
ReplyDeleteTosi hyvä postaus :) tykkään lukea tekstiä jossa on oikeaa asiaa. Mullakin on samat vinkit käytössä.
ReplyDelete