Tuesday, September 15, 2009

Meikkisiveltimien pesu / Cleaning makeup brushes

Meikkisiveltimet kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Puhtailla siveltimillä lopputulos on siistimpi, kuin jos samalla siveltimellä on vaikkapa levitetty niin ruskeaa, vihreää, sinistä kuin valkoistakin luomiväriä. Etenkin kasvosiveltimiin ja puuterivippoihin kertyy myös rasvaa ja likaa ihon pinnasta ja likaiset siveltimet siirtävät pöpöt takaisin ihon pinnalle. Puhtaat siveltimet auttavat myös pitämään ihon puhtaampana ja paremmassa kunnossa. Ammattimeikkaajat puhdistavat siveltimet jokaisen käytön eli jokaisen asiakkaan jälkeen, mutta henkilökohtaisessa käytössä olevia siveltimiä ei tarvitse pestä välttämättä jokaisen käyttökerran jälkeen. Itselleni on kertynyt melko monta sivellintä ja käyttelen niitä vuorotellen kunnes lähes kaikki ovat likaisia, sitten puhdistan kaikki likaiset siveltimet kerralla. Käytännössä pesen siveltimeni pari kertaa kuukaudessa. Käytän yhtä sivellintä useamminkin kuin kerran, mutta en esimerkiksi käytä applikaattoria, jolla on viimeksi levittänyt tummaa sävyä, tämän jälkeen enää vaalean sävyn levittämiseen.

Siveltimien puhdistuksen yhteydessä näkee samalla helposti niiden kunnon ja voi tarkistaa, löytyykö sivellinvarastosta sellaisia yksilöitä, jotka olisi jo syytä heittää menemään. Edellisen pesun yhteydessä luovuin kahdesta siveltimestä.

Makeup brushes should be cleansed regularly. Clean brushes are more hygienic and guarantee better results when applying makeup. Makeup artists clean brushes after every use, but in personal use brushes don't have to be cleaned after every use. I have many brushes and I tend to use almost all of them before I clean them all at once, usually I do this approximately twice a month. When you are cleaning your brushes you can also easily check their condition and decide, if some of the brushes should be thrown away. Last time I washed my brushes I threw away two brushes.


Ensimmäinen oli noin kymmenen vuotta vanha H&M:n poskipunasiveltimeni. Olen säilytellyt tätä vähän nostalgiasyistäkin sekä siksi, että tämä oli oikein hyvä sivellin, mutta nyt oli aika heittää tämä vihdoinkin menemään. Jos siveltimestä irtoaa jatkuvasti karvaa, heitä se pois. Meikin jälkeen ei ole tarkoitus, että joudut syynäämään kasvosi läpi nyppiäksesi naamastasi pois siveltimistä irronneet irtokarvat. Jos siveltimesi siis pudottelee karvoja samaan malliin kuin kuvassa oleva vanha poskipunasiveltimeni (huomaa ympyröidyt irtokarvat), niin laita se roskiin ja osta uusi.

The first one was about ten years old blush brush which I had bought from H&M. I had kept this a bit too long due to nostalgic reasons but now I finally admitted that the time had come to throw this away. If some hair constantly falls off from the brush, throw it away. After having finished your makeup you are not supposed to have to check your face for loose hair and pluck away all the hair that has fallen from your brushes. So, if any of your brushes looses hair as much as my blush brush did (check the photo, I have circled the hair that came off at once), put it to the carbage bin and buy a new one.


Myös tämä applikaattori lähti roskiin, sillä applikaattorin pää oli nuhjuinen ja nyppyinen monien pesujen jäljiltä. Tämä olikin siitä harvinainen applikaattori, että pääosa oli kiinteä. Suurin osa applikaattoreistani kun on tällaisia:

I also threw away this applicator, as it was old and shabby. This was a rare applicator for me as the head of it couldn't be changed. Most of my applicators are like this one:


Irrotettavat vaihtopäät mahdollistavat applikaattorin pääosan vaihtamisen kun se nuhjuuntuu. Hieno keksintö, sillä tämä vähentää jätteen määrää ja on lisäksi edullisempaa kuin ostaa kokonaan uusi applikaattori. Pääosaa ei tietenkään tarvitse vaihtaa joka kerta kun se likaantuu, applikaattorin voi mainiosti pestä useita kertoja ennen kuin se vaatii vaihtoa.

Applicator heads that can be changed into new ones are great, as this reduces the amount of carbage and is also cheaper than buying a new applicator. The head doesn't have to be changed everytime it becomes dirty, of course, but you can wash it many times before having to change it into a new one.
Tässä ovat siveltimeni, jotka levitin kaikki näkyville etsiäkseni joukosta pesua tarvitsevat yksilöt. Sivellinkokoelmani on hyvin sekalainen, siitä löytyy vuosien varrella kerättyjä siveltimiä niin Duroylta/Lumenelta (Lumenen siveltimet ovat Duroyn valmistamia), H&M:stä, MAC:ilta, Coastal Scentsiltä kuin Seppälästäkin.

Here are my brushes, I put them all here and then separated the dirty ones from the clean ones. My brush collection has many different brush brands in it and I have collected these over years, I have mostly brushes by Duroy/Lumene (Lumene's brushes are made by Duroy), H&M, MAC, Coastal Scents and Seppälä.


Siveltimien pesu onnistuu hyvin Marseille-saippualla, jota saa useimmista kaupoista (merkkinä on Le Chat). Se on edullista, riittoisaa ja sopivan hellävaraista siveltimien pesuun. Kastele siveltimen pää, ota siihen saippuaa saippuan pinnasta ja hiero siveltimen päätä kämmeneesi kunnes se on puhdas. Huuhtele huolellisesti. Käytä lämmintä vettä, mutta älä kuumaa. Varo, ettei vettä pääse siveltimien varsille, etenkin puiset varret ovat herkkiä vedelle. Purista siveltimen karvoista kevyesti ylimääräinen vesi pois tai painele sivellinosa kuivaksi pyyhkeeseen tai paperiin. Laita siveltimet kuivamaan lappeelleen, älä pystyasentoon. Pystyasennossa siveltimeen jäänyt vesi voi valua karvojen alaosaan ja varrelle, mikä saattaa johtaa karvojen tai sivellinosan irtoamiseen. Puuterivipat voi pestä joko saippualla tai miedolla shampoolla, hiero pesuainetta vippaan kunnes vippa on kokonaan puhdistunut puuterista ja huuhtele vippa sitten huolellisesti puristellen sitä kunnes se ei enää vaahtoa.

Brushes are easy to wash with Marseille soap, which is affordable, lasts a long time and is gentle enough for the brushes. Dip the brush into water, add some soap to it and massage the hair gently into your palm until the brush is clean. Rinse thoroughly. Use warm water, but not hot. Be careful not to splash any water to the handles, as especially wooden handles are sensitive for water. Squeeze gently the extra water from the hair or dab the hair drier with a towel or with tissue. Let the brushes dry horizontally, not vertically, as in vertical position the water may wet the handle or the glue that keeps the hair in place. Powder sponges can be cleaned with either soap or mild shampoo. Massage soap/shampoo into the sponge until the sponge is clean, then rinse the sponge and squeeze it under water until it doesn't foam anymore.


Muista puhdistaa välillä myös meikkikynien terottimet. Pehmeistä kynistä voi irrota sotkua terottimiin, vaikka niitä pyyhkisikin puhtaaksi käytön jälkeen.

Remember to clean the makeup pencil sharpeners as well. Soft pencils may make the sharpeners really dirty and yucky even though if you try to cleanse the sharpeners after every use.


Terottimet on kätevä puhdistaa vaikkapa vanhalla hammasharjalla.
Sharpeners are handy to clean with and old tooth brush.


Siveltimille on myös olemassa erityisiä pesuaineita, joista osa on tarkoitettu käytettäväksi veden kanssa, mutta joista osaa voi käyttää ilman vettäkin. Ilman vettä käytettävät ovat käteviä, jos haluat puhdistaa siveltimet joka käytön jälkeen. Etenkin suihkutettavat puhdistusaineet ovat helppokäyttöisiä, yleensä sivellin tarvitsee vain pyyhkiä paperiin puhdistusaineen laiton jälkeen ja tämän jälkeen sivellin kuivuu käyttövalmiiksi muutamassa minuutissa.

There are also special brush cleanser. Some of them are meant to be used with water but some of them don't require water at all. Cleansers that can be used without water are really handy if you want to clean your brushes after each use. Especially spray cleansers are easy to use, usually you only have to wipe the brush with a clean tissue after adding the cleanser and after this the brush dries in a couple of minutes and is ready to be used again.

6 comments:

 1. Pitääkös siveltimille käyttää jotain "hoitoainetta" vai riittääkö marseille pesuun?:)

  ReplyDelete
 2. Ei tarvitse käyttää, mutta luonnonkarvaisille voi käyttää jos haluaa.

  ReplyDelete
 3. Onko siveltimet pakko pestä jonkun pesuaineen kanssa (pelkkä vesi ei riitä)?

  ReplyDelete
 4. Kati: Itse ainakin koen, että siveltimet puhdistuvat paremmin jos käyttää jotain pesuainetta, pesuaine myös irrottaa paremmin siveltimiin tarttuneen rasvan, voidemaiset meikkituotteet jne.

  ReplyDelete
 5. mistäköhän noita suihkutettavia pesuaineita löytäisi? koska varmaankin olisi helpointa pestä sivellin joka käyttökerran jälkeen nopeasti ettei sivellin jää kuivaksi. kiitos

  ReplyDelete
 6. Anonymous: Itselläni on käytössä Bare Escentuals Quick Spray, joka on ostettu muistaakseni HQHair.comista. Löytyy muistaakseni myös Strawberrynetistä (ainakin joskus ollut, en tiedä onko koko ajan myynnissä siellä). Sitä en osaa sanoa, saako tuota Kicksistä, joka myy Bare Escentualsin tuotteita Suomessa.

  Bobby Brownilla on ilmeisesti myös tarjolla suihkutettava putsari, mutta sitä joutuu ostamaan myös joko netistä tai ulkomaan reissulta.

  Muuten en osaa valitettavasti sanoa tarkemmin, löytyykö noita putsareita Suomesta, koska itselläni on ollut tuollainen suihkutettava putsari käytössä vasta viime vuodesta asti ja ostin samalla kertaa muutaman purkin tuota Bare Escentualsia netistä niin ei ole ollut tarvetta vielä etsiskellä että miten noita löytyy Suomesta.

  ReplyDelete